Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dobojováno: ČEZ prodá nájemníkům byty levněji

4. 8. 2009

Dobojováno: ČEZ prodá nájemníkům byty levněji
Chomutovsko - Obyvatelé asi dvou tisíc elektrárenských bytů na Chomutovsku se dočkali. Byty, ve kterých žijí, mohou odkoupit přednostně a za zvýhodněnou cenu.

4.8.2009 6:59
 
Více než rok trvalo dohadování nájemníků s ČEZ. Společnost chtěla původně dát byty do dražby a rozprodat je za tržní ceny. Proti tomu obyvatelé, většinou bývalí či současní zaměstnanci elektráren, protestovali. Nelíbilo se jim, že by za byty, které ČEZ dostal od státu zadarmo, měli platit tolik peněz.

 

Byt za sto tisíc

 

Nyní obě strany dospěly k dohodě. Nájemníci by měli zaplatit za metr čtvereční necelých dvanáct set korun. To znamená, že třeba za byt 2+1 o výměře pětašedesáti metrů zaplatí kolem osmdesáti tisíc korun, za větší 3+1 kolem sta tisíc.

„Jsem spokojen s tím, že jsme udrželi cenu tak nízko. Původní cena, kterou prosazovali, byla okolo milionu korun,“ říká Václav Kucharský, který za levné byty bojoval více než rok. Na své náklady obvolával politiky, jednal s ČEZ, pořádal demonstrace, objížděl jednotlivé vchody. Za zlomový bod považuje svoji osobní schůzku s generálním ředitelem ČEZ Martinem Romanem, po ní nabrala jednání příznivý směr.

Elektrárenské byty už patří mostecké akciové společnosti Murom. Ta je do půl roku od zapsání nabídne nájemníkům ke koupi. Ti se pak rozhodnou, zda si byty odkoupí nebo ne.
Nájemníci jsou s nízkou cenou spokojeni. „Je to dobrá, velice příznivá cena, čekali jsme to horší,“ říká například Jiří Fagoš z Klášterce nad Ohří. Do nízké ceny se promítlo i to, že se společnost o paneláky a byty nestarala a ty tak chátraly. Pokud v řadě zateplených a barevných paneláků uvidíte šedivý se starými okny, je velká pravděpodobnost, že patřil ČEZ.

 

Společnost se chtěla bytů zbavit, protože se nehodí do jejího podnikání. „Naším hlavním byznysem je energetika, mít vlastní bytový fond a spravovat ho, není naší prioritou,“ uvedl Ivan Lapin, ředitel divize Správa ČEZ.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář