Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČEZ už nechce krvavé peníze

6. 8. 2009
Vítězství osamělého bojovníka Václava Kucharského a všech nájemníků:
ČEZ už za byty nebudou chtít krvavé peníze

 

KADAŇ (r, otys) -- Prodej bytového fondu Skupiny ČEZ ve městech Chomutově, Kadani a Jirkově je vyřešen ke spokojenosti současných nájemníků.

V sobotu 1. srpna to vyplynulo ze slov jejich zástupce Václava Kucharského, který se rok snažil dosáhnout toho, aby elektrárenský gigant byty prodal jejich uživatelům za podmínek srovnatelných s těmi, za jakých bytový fond prodávaly města a obce. Na mítinku v kulturním domě Střelnice v Kadani Kucharský společně se zástupci ČEZu nájemníkům vysvětlovali, co je čeká po odprodání bytových domů společnosti Murom se sídlem v Mostě.

"Na úvod musím říci, že už nebojujeme proti ČEZu. Po mé návštěvě u generálního ředitele Martina Romana se vše odvíjelo jiným směrem a páni ředitelé Lapin a Kalina mi vycházeli velice a velice ve všem vstříc. Výsledkem je dnešní mítink, na kterém vás chceme společně seznámit s tím, na čem jsme se dohodli," řekl Václav Kucharský. Neopomněl přitom podotknout, že celou dobu jednal ohledně bytů za nájemníky sám a na vlastní náklady.

Na jeho slova navázal Ivan Lapin, ředitel divize Správa ČEZ. "Naším hlavním byznysem je energetika, mít vlastní bytový fond a spravovat ho není naší prioritou. A ani to vlastně neumíme. Rovněž nejsme ani realitní kancelář, proto nám trvalo tak dlouho, než jsme našli s panem Kucharským společnou řeč a to správné řešení pro vás, nájemníky. Jemu děkujeme i za to, že vás dokázal oslovit. V bytech totiž bydlí jen třicet procent současných zaměstnanců Skupiny ČEZ, ty jsme dokázali oslovit. U zbylých sedmdesáti procent nájemníků jsme to ale neuměli zrealizovat," uvedl Lapin.

V praxi to vypadá tak, že například za byt o výměře čtyřiašedesát metrů čtverečních zaplatí nájemníci 75 712 korun včetně desetiprocentní "přirážky" na krytí transakčních nákladů nového vlastníka bytového fondu. Je to několikanásobně méně, než ČEZ za byty požadovaly původně -- cena se pohybovala mezi osmi až dvanácti tisíci korunami za metr čtvereční. Ve finále tedy lidé zaplatí cenu 1 183 korun za metr čtvereční plus poplatky.

"Poplatky jsou myšleny zákonná daň z převodu nemovitostí, správní poplatky za vklad do katastru nemovitostí a dále náklady spojené s ověřením podpisů, je-li toto ověření zákonem vyžadováno. Jejich celkovou výši ale dnes nikdo nedokáže odhadnout," dodal Jan Kalina, generální ředitel ČEZ Správa majetku.

Novým vlastníkem dnes již bývalého bytového fondu Skupiny ČEZ na severu Čech se na základě vyhodnocení všech došlých nabídek stala společnost Murom se sídlem v Mostě. Ta je povinna do šesti měsíců vymezit ve všech bytových domech jednotky dle zákona o vlastnictví bytů a dále musí všem oprávněným nájemcům zaslat do tří měsíců písemnou nabídku na odkup příslušné bytové jednotky. Řádným nájemníkům, kteří budou mít o koupi zájem, pak bude umožněno příslušnou smlouvu s uvedenou společnosti uzavřít. Na vyjádření svého zájmu mají nájemníci v souladu se zákonem o vlastnictví bytů lhůtu šest měsíců od obdržení nabídky.

"Společnost Murom je povinna těm obyvatelům, kteří jsou řádnými nájemníky a kteří v zákonné lhůtě projeví zájem o odkup bytové jednotky, ji prodat, a to ve lhůtě tří měsíců od vyjádření jejich zájmu o odkup. Řádnými nájemníky se rozumí ti, kteří nedluží na nájemném a službách a mají k rozhodnému dni, tedy devět měsíců po zápisu do katastru nemovitostí, platnou nájemní smlouvu. Samozřejmě se mohlo stát, že někdo se ne vlastní vinou dostal do finančních potíží a nyní má dluh na nájemném a službách. Proto jsme se snažili dát u všeho poměrně velké časové rozpětí, aby mohl své pohledávky uhradit," vysvětlil Ivan Lapin.

Týdeník Nástup

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Uznání

(Jedlička, 15. 8. 2009 9:49)

Dobře napsaný článek a je dobré že je zde popsáno poděkování zástupců p.Kucharskýmu. Bez něho by prodej totiž nebyl uskutečněn a o ceně ani nemluvím. Přidávám se k poděkování, protože toho není nikdy dost. Jak mi řekl kamarád z Liberce, měli by jsme pro něj požadovat čestné občanství v každém městě.