Jdi na obsah Jdi na menu
 


Začalo to tím, že občané v srpnu 2008 našli ve schránkách na dopisy letáky s logem ČEZu, kde byl oznámen prodej jejich bytů. Prodej je připraven formou soutěže za nejvyšší nabídku (tzv. tržní hodnotu), ale ne přednostně nynějším nájemcům, ale i spekulantům z celé republiky. Další problém je v tom, aby se obyvatelé bytů mohli vůbec zůčastnit soutěže, tak musí založit právnickou osobu (družstvo atp.) a koupit celý dům. Když vůbec dostanou tyto družstva pevné úvěry, tak je ostatní spekulanti přeplatí z úvěru pohyblivého, který je v porovnání s úvěry občanů nekonečný. To se mi nelíbilo, tak jsem napsal dopis Dr.Martinu Romanovi generálnímu řediteli společnosti ČEZ a.s.

Tento dopis jako společnou petici podepsalo asi 1700 občanů v době dovolených a prázdnin během 14-ti dnů. Protože se jedná asi o 1900 bytů z  Kadaně, Klášterce nad Ohří, Jirkova a Chomutova, tak je vidět, že lidé mají o své byty zájem.

 Plné znění petice

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním
NE, Prodej bytů a bytových domů za tržní hodnotu !!!

Vrcholové vedení ČEZ, a. s.
Dr. Martin Roman
Generální ředitel

Duhová 2/1444
140 53 Praha 4
 
Vážený pane řediteli.

V nejbližších dnech má ČEZ, a. s., realizovat prodej bytových domů ve vlastnictví společnosti ČEZ,a.s., v mimopražských lokalitách. Jedná se hlavně o lokality Chomutov, Kadaň, Klášterec nad Ohří a další. Prodej se předpokládá formou nabídkového řízení po tzv. technologických celcích (celé domy). Nabídkové „soutěže“ o koupi se budou moci zúčastnit také stávající nájemníci bytů a to prostřednictvím jimi založených právnických osob. (družstvo, občanské sdružení, akciovou společnost, společnost s ručením omezením atp.) Toto rozhodnutí se týká i bytového domu, v němž se nachází mnou užívaný byt. 

Já, níže podepsán, tímto protestuji proti rozhodnutí, které učinila společnost ČEZ, a. s., ohledně prodeje bytů a dále proti způsobu, kterým se mě a další stovky lidí (většinou aktivních nebo bývalých zaměstnanců společnosti ČEZ, a. s.) snaží vaše společnost veřejně připravit o peníze ve svůj prospěch. Ve tří stránkovém elaborátu podepsaném generálním ředitelem Ing. Janem Kalinou, který jsem našel já i ostatní nájemci bytových jednotek volně vhozen ve schránce na dopisy je napsáno, že po zvážení „všech“ možných variant učinila společnost ČEZ, a. s. rozhodnutí, že nám všem bude prodávat byty jen jako technologické celky a to za tržní hodnotu a vyhraje ten, kdo zaplatí nejvíce. Také je připojen jakýsi návod jak nejlépe založit družstvo atp. Dále je tam také jednoznačné doporučení, že máme využít právní pomoc místní advokátní kanceláře.
 
Někdo by se mohl rozbrečet a byl by dojat nad tím, jak je společnost ČEZ, a. s., hodná a jak to myslí s lidmi dobře a hlavně s těmi chudšími, protože možná tomu pane řediteli nebudete věřit, ale ne všichni, kteří se snaží koupit bytové jednotky ve zmíněných lokalitách dosahují platu Vašeho a Vašich podřízených ve vrcholovém vedení společnosti. Já mezi ty dojaté nepatřím a znám jak zákon
č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy, tak zákon č. 513/1991 Sb. ve kterém je popsáno založení a základní fungování družstva a proto se snažím těmto dojatým lidem otevřít oči.
 
Vážený pane řediteli, tímto se na Vás obracím a žádám Vás, abyste se seznámil s nastíněným problémem a nechal přezkoumat možnosti prodeje bytových jednotek. Protestuji proti tomu, aby mě a všechny ostatní zájemce o koupi bytů kdokoli nutil do tzv. hurá akcí, které nám doporučuje ČEZ Správa majetku, s.r.o. v čele s generálním ředitelem Ing. Janem Kalinou.
Protestuji proti výroku, že je to pro mě nejlepší cesta jak koupit pronajatý byt. Byty nám jsou nenápadnou cestou nuceny za předraženou hodnotu, protože za posledních 20 let byly bytové jednotky opravovány pouze na základě havarijních stavů a budovy nebyly opravovány prakticky nikdy. Od samotné výstavby nebyly zatepleny pláště bytových domů, některá okna vypadávají z obvodových zdí a domy jsou na první pohled v zoufalém stavu. Proč, když je to podle vaší společnosti pro všechny zájemce tak výhodné, sama společnost ČEZ, a. s., neprodá jen bytové jednotky a sama si nenechá tak „lukrativní nemovitosti“? 
Dále protestuji proti tomu, abyste jako společnost psali, že v první řadě nabízíte odprodej stávajícím nájemníkům. Toto tvrzení je lež a naopak ČEZ, a. s., si je dobře vědoma toho, že stávajícím nájemníkům je nejvíce znemožněna koupě, protože jakýkoli proces, kde se na koupi podílí větší množství osob, přináší také větší problémy. Dále je samozřejmé, že si případná družstva musí vzít na koupi technologických celků (domy) úvěr. Peněžní ústavy si ale pošlou své odhadce a ti určují výši úvěru. To znamená, že se lidi nakonec spojí, založí družstvo, dostanou malý úvěr, protože domy jsou ve špatném stavu a s takto získanou částkou půjdou do tzv. „výhodné“ soutěže. Je přeci jasné, že všechny společnosti, které takovéto soutěže vyhledávají, toto začínající družstvo přeplatí, a později si s nájemníky dělají, co uznají za vhodné. Je pravda, že společnosti ČEZ, a. s., to může být jedno, protože vy jste dali před světem možnost koupě i stávajícím nájemníkům bytů a nenápadně se ztratí skutečnost, že jediná společnost ČEZ, a. s., si naplnila pokladnu na úkor těch méně movitých občanů.
Dále Vás pane generální řediteli žádám, abyste se nepokoušel vysvětlovat, že se vše děje ve prospěch akcionářů, protože mimo jiné jako předseda představenstva ČEZ, a. s., víte nejlépe kdo vlastní největší počet akcií a tím vlastní společnost a má největší zisky.
 
 
Vážený pane generální řediteli, žádám Vás, abyste nechal přehodnotit závěry ČEZ, a. s., ohledně možných variant realizovat prodej domů a vzal v úvahu jako jednu z možností, že v prvé řadě umožníte koupi samotných bytových jednotek stávajícím nájemníkům. Dále, že v horší variantě bude prodej rozdělen na více kol a v těchto kolech jako první budou mít možnost koupě bytových domů stávající nájemníci nebo jejich rodinný příslušníci. V každém případě, by měly být nabízeny bytové jednotky v prvním kole jako přímý prodej, bez soutěže a za zbytkovou cenu a ne tržní nebo odhadní. Nevím proč bych já a ostatní uchazeči o bytové jednotky, měli mít jiné a horší podmínky než měli nedávno kupující v Mělníku, Praze atp., které také prodávala společnost ČEZ, a. s. V druhém kole by se za zbytkovou cenu měly prodávat stávajícím nájemníkům, nebo vytvořenému družstvu ze stávajících nájemníků, zbylé bytové jednotky, které si stávající nájemníci nekoupili a realizovat tak prodej bytových domů. V dalším kole by se prodeje realizovaly formou soutěže nebo nabídkového řízení. Takto prodávali bytové jednotky v našem regionu DNT(povrchové doly) i samotné město Kadaň.  
 
Vzhledem k tomu, že v současné době probíhá zpracování znaleckých posudků pro stanovení odhadu ceny a příprava obchodních podmínek, tak se na Vás obracím, abyste zvážil tuto petici a některé obchodní podmínky, dokud jsou ještě v přípravném jednání a nechal je zavčas pozměnit.
 


Petici napsal: Václav Kucharský

Adresa pro doručování: Václav Kucharský, Na podlesí 1451, 432 01 Kadaň

 
 
V Kadani  8.8.2008                                     Václav Kucharský

>

TOPlist

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zisk v miliardách a přesto mu to nestačí

(Daniel Pavelka, 7. 10. 2008 11:02)

Co se týče ČEZu, tak už se žádné zprávě nedivím. Elektrickou energii zdražuje, přitom rok za rokem má větší a větší čistý zisk. Řádově desítky miliard korun. A teď jsem se dočetl, že to přesto nestačí. Asi proto, aby byly odměny pro top managment ještě větší, prodájí byty, ve kterých většinou bydlí stávající a bývalý zaměstnanci podniku. Samozřejmě za tržní cenu. Business is business. Přitom bych řekl, že jim ČEZ udělá cenu, vždyť jsou to lidé z jeho týmu. A komu, když ne jim. Ne.

Oni páni z top managmentu ČEZu zapomněli, že sami kdysi dostali motivační akcie, které jim vydělaly desítky, některým i stovky milionů korun. A že je dostali za pakatel. Už zapomněli. No a je jasné, že když mají na svém kontě desítky milonů, že pro ně nějaký jeden milion korun českých za starý byt nic neznamená. A neuvědomili si, že jejich zaměstnanci vlastně nemají tak velké platy, za které by si mohli ty byty koupit. Pánové, ti co ty platy mají, rozhodně nebydlí ve starém paneláku. A co ti, kteří už jsou v důchodu a pro ČEZ pracovali většinou celý život? Pánové, tady něco smrdí.

No to snad není ani pravda

(Pavlína Suldovská, 6. 10. 2008 20:46)

Jsem na mateřské "dovolené" a opravdu mě moc v tento čas nezajímá dění společnosti ČEZ a.s., ač jsem jejím zaměstnancem, poněvadž si užívám jiných starostí.
Ale toto mě opravdu dostalo a nastartovalo k reagování.

Nestačí, že po celou dobu, co jsem na mateřské se neustále propouštějí stálí zaměstnanci a nabírají se "mladí, perspektivní, plní energie a nových nápadů" lidé. A že když něco potřebuji a nepíši jen za sebe co se týče personálních věcí, tak nemám slov, protože to abyste volali denně 3x, nebo si tam s miminem zajeli osobně a vyřídili si to skoro sami..... hrůza !!! Kam to ještě pospěje? Věci se mění, lidé se mění ještě více ....
Ale to je asi jen malá rybička v obrovském oceánu plném žraloků.

To, co jsem se dočetla o jednání společnosti s jejími byty .... nemá FILIPA.
Nemám slov a zůstává mi rozum nad tím stát. Proboha, to je společnost na tom tak špatně? Nebo je v tom jiná tak obávaná a pořád tak otřepaná v naší republice vlastnost? "HAMIŽNOST" ????

I přesto všechno co jsem četla, věřím, že prodej bytů společnosti ČEZ a.s., bude probíhat regulérně dle zákona a že vše dopadne ve prospěch obou stran.

Musím ale říct, že jsem opravdu ráda, že nebydlím v bytě, který je ve vlastnictví společnosti ČEZ, a.s.. A opravdu je mi trapné a dost směšné, že musím reagovat na tuto záležitost, ke které přeci nemuselo vůbec dojít, co říkáte?