Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informace z jednání s MUROMem

4. 2. 2010
Informace z jednání s MUROMem
 
Vážení nájemníci a podnájemníci,
dne 3. 2. 2010 proběhlo jednání za přítomnosti některých členů představenstva společnosti MUROM a dalších společností. Jednání MUROMu mělo pracovní ráz a mimo jiného se zde jednalo o spolupráci se správcovskou společností, která zajišťuje pro společnost některé požadované věci.
 
 Dále se zde v krátkosti jednalo o smlouvách na dobu určitou. Z mé strany mimo jiného bylo jasně řečeno, že podnájemníci jsou nervózní z toho, že pořád neznají cenu za 1m² podlahové plochy, protože někteří potřebují dát včas třeba výpověď ze stavebního spoření, jiní si chtějí vzít úvěry nebo půjčit finanční prostředky od příbuzných atd. Nejistota jim takto svazuje ruce a stěžuje život v těchto rodinách. Proto by bylo velice dobré, aby se k věci co nejdříve společnost vyjádřila. Ze strany MUROMu zde bylo poukázáno na to, co již víme z dřívější doby, že se musí ukončit nejdříve privatizace bytových jednotek s kupními smlouvami na dobu neurčitou a pak se bude následně společnost zabývat smlouvami na dobu určitou. Právě z tohoto důvodu byly nájemníkům na dobu určitou poskytnuty smlouvy podnájemní s datem do konce roku 2010, které má prozatím na starosti spolupracující společnost Jeresta plus. Obě strany tak získaly čas a prostor pro uskutečnění svého záměru. Přesto bylo ze strany společnosti MUROM přislíbeno, že se touto otázkou budou v co nejkratší době zabývat.
 
Jeden z hlavních bodů jednání byla otázka revitalizace panelových domů. Zde se rozhodovalo o tom, zda nám společnost v případě našeho (nájemníků) zájmu vyjde vstříc a bude se plně zabývat celkovým procesem. Bylo rozhodnuto, že společnost MUROM v případě zájmu budoucích majitelů bytových jednotek pomůže s celým přípravným procesem a bude ve spolupráci se vzniklými SV žádat o dotace. To znamená, že jsou ochotni vypracovat veškeré podklady a projektovou dokumentaci a věci s tím související. Tuto věc by společnost nedělala poprvé, protože již projekty revitalizace dělala v Praze a dalších městech naší republiky. V nejbližší době bude vypracován informační materiál pro náš región, s kterým se každý nájemník seznámí a sám se rozhodne, zda chce, aby jsme si opravili naše panelové domy nebo nechce. Tyto informační materiály nám doručí domovní důvěrníci, ale může dojít k organizační změně a informační materiál budeme moci získat jinou cestou. Protože ne všichni z nájemníků jsou seznámeni s problematikou a rozumějí všemu z uvedených informací, tak bude v blízké době vypracováno cca 20 otázek, které mi dáváte při různých příležitostech nebo mi je píšete na můj e-mail. Odpovědi na tyto otázky si bude moci každý ověřit i z jiných pramenů. Budou tak zodpovězeny základní otázky kolem celého procesu revitalizace a tudíž oprav našich domovů. Důležitá věc je, aby se s veškerými přípravami a samotným procesem začalo všude co možná nejdříve. Nejsme jediní, kdo chce využít dotací od EU a také nesmíme zapomenout, že možnost čerpat dotace končí v roce 2012 nebo až bude fond prázdný. Už nyní byly dotace zkráceny z 25 miliard na 17 miliard a dále chce vláda, aby do programu dotací byli zařazeni další žadatelé z jiných odvětví a tím by se naše možnosti ještě více zmenšily. Protože se jedná skutečně o věc, která se nejspíš již nikdy nebude nabízet a která nám v příštích 30 letech ušetří mnoho starostí, jak spravovat náš společný majetek, tak se pokusím přesvědčit veškeré zástupce, kteří by nám s revitalizací pomohli, aby vám vše vysvětlili osobně. Proto se pokusím v co nejbližší době uspořádat společný mítink v KD Střelnice v Kadani, kde již v minulosti úspěšně proběhlo několik našich akcí. Vše záleží pouze na volných termínech pronajatého sálu, na časových možnostech hostů a dalšího naplánování celé akce, kam budete všichni pozváni.
 
O každé akci budete vždy s předstihem informováni na těchto webových stránkách nebo na webu společnosti MUROM. Dále budou vyvěšeny informace ve vašich vchodech.
Také se nabízí, jako jedna z možností, založit nové webové stránky, kde bysme se mohli setkávat se všemi informacemi týkajících se revitalizace našich domovů. Na těchto stránkách by měl každý možnost pokládat své otázky lidem, kteří se o tuto tématiku zajímají a kde by vám bylo také na otázky odpovídáno. Snad vám mé informace pomůžou při některých odpovědích na vaše otázky.
 

 4. 2. 2010                                             Václav Kucharský

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

re:Návšteva MUROM

(Jirka, 5. 3. 2010 18:08)

Unás se chovali dobře a říkali,že když nemáme dluh, tak se nic neděje a že se byt neprodají jen těm co mají dluh neb byt pronajímají.

Návštěva z Murom

(Margit Válová, 21. 2. 2010 20:14)

Dnes 21.2.2010 v 16.30hod. nás navštívili dva pánové,kteří nám tvrdili,že jsou s Morumy.Chtěli se vetřít do bytu-to jsem zamítla.Tvrdili,když vlastníme byt v Mariánkách,že nemáme nárok na tadyten byt.Když manžel vysvětlil,jak se věci mají,znechuceně odešli.Odkud berou tyto informace?A co jsou zač?Už takhle se žije ve stresech?Děkuji za odpověd Válová tel.737778451

Ne nové stránky

(Jindra - Klášterec, 5. 2. 2010 0:24)

Dobrej článek, ale na co zakládat nové stránky o revitalizaci. To je hloupost. Co potřebujeme najdeme tady. Nikdo se nedívá ani na stránky muromu, tak proč se dívat na další i když jak říkáte plných novinek. Otázky můžu pokládat tady taky nebo snad ne? Jinak pane Kucharský za všechno dík.