Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČEZ a vláda by neměla zkoušet naší trpělivost.

21. 1. 2009
 
Vyšlo dne 21. ledna 2009
 
 
ČEZ a vláda by neměla zkoušet naší trpělivost.
 
Na neustálé dotazy co se dělo za zavřenými dveřmi dne 10. 12. 08 na Elektrárnách Prunéřov a Tušimice, kam byli pozváni pouze zaměstnanci ČEZu a kam ostatní měli zákaz vstupu, tak musím všechny uklidnit, že nikdo o nic nepřišel. Na těchto schůzkách předvedli vedoucí pracovníci ČEZu, jako například generální ředitel ČEZ Správa majetku Ing. Jan Kalina, svým zaměstnancům nic neříkající komedii, kterou nazvali „Informace o strategii odprodeje bytového fondu“. Tuto komedii představitelé ČEZu nacvičili pro zaměstnance za spolupráce předsedů odborů kteří, ač nevystupovali v tomto představení přímo, tak předem podepsali a takto „posvětili“ společnosti ČEZ a.s. doposud nejhorší variantu o prodeji bytového fondu, která nám byla nabídnuta.
 
Na obě představení jsem se i přes zákaz a k nelibosti pana Kaliny dostal a jen jsem koukal na předem připravenou frašku. Na Prunéřově mi omylem paní JUDr. Šturmová, protože mě nepoznala, půjčila mikrofon k položení otázky vedoucím představitelům. Tuto chybu v Tušimicích už neudělala a mikrofon mi nepodala, ač jsem se celou dobu hlásil do debaty. Na tom ale nezáleželo, protože při této komedii o nic nešlo a byla to jen ztráta času pro přítomné. Na jasně dané otázky zástupci ČEZu odpovídali mlhavě, v polopravdách nebo odpovědět neuměli.
 
K zamyšlení by mělo být, že přestože členové závodních výborů a ostatní odboráři chtějí koupit své domovy za zbytkovou cenu a všichni bez rozdílu za stejných podmínek, jak je tedy možné, aby předsedové elektrárenských odborů beztrestně podepisovali smlouvy atp., které jsou namířeny proti jejich odborářům. Předsedové musí podle stanov dělat to, co si přeje základna, i kdyby to nebylo v souladu s jejich vlastním přesvědčením.
 
Je lumpárna, že si společnost ČEZ dovolí napsat do médií a všem nájemníkům, že pro nás vymysleli jedině možnou variantu, která je pro nájemníky výhodná. Také nechápu, jak si tiskový mluvčí ČEZu Ota Schnepp dne 10. 12. 08 v TS dovolí citovat pana Kalinu, který jak je napsáno tvrdí, že zajistili v této nejhorší variantě, aby příští vlastník měl povinnost odprodat bytové jednotky nám stávajícím nájemníkům. Myslím si o těchto pánech, že jejich drzost jak obelhávat občany, nezná mezí a nebo si snad myslí, že jsme jen několika tisícová banda hlupáků a nedokážeme si zjistit, že vše s čím se holedbají, určují zákony 72/1994 Sb. a 513/ 1991 Sb.?
 
ČEZ má jedinou snahu, aby se zbavil medializace a zodpovědnosti za prodej našich domovů.
Poslední navržená varianta je postavená proti stávajícím nájemníkům. ČEZ nám jako v minulosti nabízí odprodej bytových jednotek za tržní cenu, ale přes realitní kanceláře nebo developera. To přeloženo znamená, že ČEZ jiné společnosti prodá za nejvyšší nabídku (protože se musí chovat jako dobří hospodáři) naše domovy. Tato společnost nám ze zákona nabídne bytové jednotky ke koupi, ale samozřejmě protože to není žádná charita, tak za nejvyšší tržní cenu a proti dřívějšku nám navýší cenu o připočtené náklady vzniklé při koupi a o předpokládaný zisk. Dále není pravda, že nám nejvíce v minulosti vadilo založení družstev, pokud bychom se ovšem nemuseli někde s někým přetahovat o naše domovy v předem prohrané soutěži. Hlavně chceme od začátku kupovat technologické celky nebo bytové jednotky za zbytkovou cenu (zůstatkovou) a ne za tržní cenu nebo za cenu v místě a čase obvyklém. Nevím proč nám představitelé ČEZu podsouvají slova, která se jim hodí, aby obhájili lumpárnu, kterou na nás páchají. Tzv. garantované smlouvy mezi ČEZem a realitní kanceláří, které by byli uzavřené, nám nájemníkům můžou být i s jejich zárukami „ukradené“. Nikdo z nás není zase tak hodně hloupý, jak si asi myslí představitelé ČEZu, abychom uvěřili tomu, že by se snad ČEZ staral o naše práva nebo problémy po tom, co by už nebyl majitelem nynějších nemovitostí.
 
Žádná smlouva se totiž nemusí v našem státě dodržet, jak se denně přesvědčujeme. V nedávné době je toho jasným příkladem podobná kauza s byty OKD a uhlobaronem Zdeňkem Bakalou.
 
Protože jsem přislíbil všem občanům z Kadaně, Jirkova, Klášterce nad Ohří a Chomutova, kteří mají v pronájmu byty od společnosti ČEZ i dalším lidem, kteří nám fandí, že nepřestanu za všechny bojovat o naše domovy, tak je ubezpečuji, že nepolevuji.
 
V nedávné době jsem jednal se všemi starosty a přednesl jsem jim svůj návrh, s kterým mimo jiné snad odjedou za generálním ředitelem ČEZu panem Romanem. Dne 5.1.2009 jsem odeslal šesti stránkové dopisy pánům předsedům z Úřadu vlády, Parlamentu, předsedům politických stran, předsedům poslaneckých klubů, ministru průmyslu a obchodu, atp. a požádal jsem všechny oslovené o pomoc a také, aby tyto dopisy rozšířili mezi své podřízené a kolegy. K dnešnímu dni se mi ozval pouze poslanec a předseda ČSSD Ing. Paroubek. Dne 12. 1 .09 jsem měl s panem Jiřím Paroubkem a panem Petrem Bendou společnou schůzku, na které mě přislíbili konkrétnější pomoc a dali mi slib, že na mé pozvání přijedou do Kadaně, aby se blíže seznámili s našim problémem. Požádal jsem vedení ČSSD, aby si také vyslechli názor občanů na dnešní situaci a vládu samotnou. Nebylo by na škodu, kdyby s těmito pány přijela i hejtmanka Ústeckého kraje paní Jana Vaňhová. Nejsem členem žádné politické strany a jednat budu s každým kdo nám nabídne pomoc.
 
Nenechávám nic náhodě a nevěřím skoro nikomu z vlády. Když se podíváte, co se každý den děje, jak nás veškerá média zásobují tím, jak je naše vláda chaotická a směšná, tak se divím, že každý občan ČR nemá nad svou hlavou svatozář za to, s jakou trpělivostí snášíme výstřelky našich mocných, nebo když přihlížíme, jak si cpou z našich peněz čím dále více své bezedné kapsy. Jak čekají, že se snad budeme plazit po kolenou, než nás milostivě přijmou nebo snad vyslechnou. Jak je nezajímají naše problémy a otravují nám život svými osobními problémy. Jak je možné, že zapomněli proč a kdo je dosadil na místa, které zastávají. Kdo jim dal právo a moc, aby oni posoudili, že je parkoviště před parlamentem důležitější k projednání než problém s tisíci domovy občanů v severních Čechách.
 
Nevím, k čemu nás chtějí naši byrokrati ve vládě přinutit, ale vím jistě, že nepřestanu bojovat proti ČEZu za naše práva. Dvě velké protestní demonstrace v okrese Chomutov, bylo asi málo, proto připravuji demonstraci v Praze, kde ukážeme, že to myslíme vážně. Vláda má pouze dvě možnosti, buď nám pomůže a přestane dělat, že se jí to netýká nebo musí počítat s odezvou tisíců nespokojených občanů. Účast na této demonstraci je velice důležitá a nikdo z nás jí nemůže brát na lehkou váhu. Včas upřesním den demonstrace a věřím, že všichni společně pojedeme těm hluchým říct, kdo je živí a co za své peníze požadujeme.
 
                                                                                                    Kucharský Václav
 
www.kucharskyproticezu.estranky.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář