Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČEZ pozměnil podmínky prodeje bytů

12. 12. 2008
ČEZ pozměnil podmínky prodeje bytů, podle nájemníků to nic neřeší
Chomutovsko - Kauza s prodejem podnikových bytů má další pokračování. ČEZ, po vytrvalých protestech nájemníků, pozměnil strategii prodeje bytů. Nájemníkům se to nelíbí, podle nich se vlastně nic nezměnilo.

Původně chtěla společnost byty prodat nejlepší nabídce po technologických celcích, například tedy po celých vchodech. Nájemníci si měli založit družstvo a zúčastnit dražby. Pokud by chtěli byty pro sebe, museli by dát nejvyšší nabídku. Obyvatelé protestovali, že nemají šanci přeplatit jiné investory.

Tento způsob se nemění, ale ČEZ přišel s jinou změnou. Ten, kdo byty koupí, je musí nabídnout přednostně k prodeji současným nájemníkům. Cena za byt bude vycházet z částky, kterou nový majitel zaplatí v nabídkovém řízení.

Podle mluvčího nájemníků a hlavního organizátora Václava Kucharského se tím ale nic nemění. „Není to nic nového, to ČEZu přikazuje zákon. Byty budou prodávány nájemníkům zase za tržní hodnotu. My prosazujeme prodej za zbytkovou cenu a stejnou pro všechny,“ vysvětluje Kucharský.

Nájemníci chtějí byty získat za podstatně nižší ceny, než jsou ty tržní. Argumentují tím, že ČEZ získal byty, stejně jako města, v privatizaci, a také tím, že jsou domy zastaralé a neudržované. Myslí si také, že by se společnost měla lépe zachovat ke svým bývalým i současným zaměstnancům, kteří v bytech bydlí.

Podle Kucharského se chce ČEZ jen zbavit odpovědnosti. Obává se i spekulací s byty. „Pokud si nájemník byt, který bude stát třeba milion korun, nekoupí, může ho nový majitel prodat někomu jinému, třeba spekulantům. Ti zvýší nájmy a budou chtít do bytů nastěhovat neplatiče z Prahy,“ popisuje Kucharský, který podle svých slov pokračuje v jednáních s politiky i ČEZem.

O změnách ČEZ informoval své zaměstnance, nájemníkům rozesílá dopisy. Někteří už ho včera našli ve svých schránkách. Prodej se týká téměř dvou tisíc bytů na Chomutovsku.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář