Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČEZ přišel s novou nabídkou prodeje bytů

12. 12. 2008
12.12.2008 - Šárka Tonarová - Severní Čechy - Ústecký kraj, Liberecký kraj - str. 12
ČEZ přišel s novou nabídkou prodeje bytů
 
Nájemníci nebudou kupovat byty od ČEZ, ale od realitní kanceláře nebo developera, který koupí celý dům

S variantou jako z pohádky o Královně koloběžce přišel ČEZ za nájemníky svých zaměstnaneckých bytů.
Aby utišil protesty proti způsobu privatizace jejich domovů, vymyslel nová pravidla. Od těch starých se liší jen tím, že nájemníci nebudou kupovat byty od ČEZ, ale od realitní kanceláře nebo developera, který koupí celý dům.
„Byty jim budou nabídnuty za regulovanou cenu vycházející z ceny dosažené v nabídkovém řízení na prodej technologických celků,“ uvedl generální ředitel ČEZ Správa majetku Jan Kalina.
To v překladu znamená, že částka, za niž developer dům koupí, se rozdělí na bytové jednotky. Připočíst si nový vlastník domu smí jen 10 % na administrativní náklady. Za tržní cenu může prodávat pouze byty neobsazené, jednotky s dlužníky nebo domovy těch, co nebudou chtít koupit. A to je podle mluvčího nájemníků Václava Kucharského jedním z kamenů úrazu.
„Dům se prodá tomu, kdo nabídne nejvíc. Pokud někdo nakoupí velmi draze, také draze nabídne byty. Tím zvýší počet nájemníků, co nebudou mít dost peněz na koupi. A stoupne počet bytů pro tržní prodej nebo na sestěhovávání problémových nájemníků z velkých měst ve středních Čechách,“ tvrdí.
Nelíbí se mu ani představa, že se ceny bytů budou lišit dům od domu, podle toho, kolik jednotliví kupci za objekt zaplatili.
Původně ČEZ nabídl svým zaměstnancům, aby se sami zúčastnili dražby domů. Museli by však zakládat družstva. Nyní do nabídkového řízení nemusí a byt jim prodá nový vlastník. Podle nájemníků se nabízí otázka, co z toho developer bude mít, když prodá byty za cenu, která pouze poskládá částku, již za dům zaplatil. „Čtyřicet bytů je volných, v dalších 170 žijí neplatiči s více než padesátitisícovým dluhem. Regulace ceny se týká jen řádných nájemníků. Nový vlastník navíc kupuje s domy také chodníky, garáže, kotelny,“ uvedl mluvčí ČEZ pro severní Čechy Ota Schnepp.
Přesné podmínky dostanou nájemníci v dopise. „Ze strany Skupiny ČEZ se jedná o zahájení dialogu a poskytování informací o nové variantě prodeje, v čemž hodláme i nadále pokračovat,“ tvrdí Kalina.
Bytový fond ČEZ na Chomutovsku tvoří 1916 bytů v Chomutově, Jirkově, Kadani a Klášterci nad Ohří. První domy by se mohly prodávat za půl roku.
Nájemníci však podle Kucharského s nabídkou nejsou spokojeni. „Napíšeme vládě, předsedům poslaneckých klubů, pomoc nám slíbilo i několik poslanců,“ řekl Právu Kucharský.
Nájemníci trvají na tom, že by jim ČEZ měl prodat byty přímo a za slušnou cenu, nejlépe v místě běžnou. Například v Chomutově se privatizuje po 600 korunách za metr čtvereční, v Jirkově za 1000, v Kadani na 1600. Podle Kucharského by se cena za byty v domech ČEZ, prodaných v dražbě, mohla vyšplhat až na 4000 za metr čtvereční.

***

Pokud někdo nakoupí velmi draze, také draze nabídne byty Václav Kucharský, mluvčí nájemníků

Regionální mutace| Právo - Ústecký kraj
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář