Jdi na obsah Jdi na menu
 


Czech properties

3. 10. 2008
Nájemníci bytů ČEZ protestovali proti navrženému způsobu prodeje

3.10. 2008 - Rubric: Law - news Displayed: 410x

Centrální Mírové náměstí v Kadani zaplnilo na 400 lidí, kteří protestovali proti způsobu prodeje bytů v majetku elektrárenské společnosti ČEZ. Firma nabízí zhruba 1900 bytů na Chomutovsku po technologických celcích formou nabídkového řízení s rovným přístupem potenciálních zájemců. To se však nelíbí nájemníkům, kteří se způsobem prodeje nesouhlasí a sepsali petici.
V petici se 1700 podpisy, kterou vedení ČEZ předali na konci srpna, nájemníci požadují prodej bytů za ceny, za něž se běžně privatizují městské byty. Nikoli tedy tržní, ale ceny výrazně nižší, zohledňující stáří a opotřebovanost domů.

"Jako uživatelé někdejších služebních bytů ČEZ chceme dostat přednostní nabídku a koupit byty za zbytkovou hodnotu. V našem snažení nás podpořila všechna města, kde byty jsou. Chomutov, Kadaň, Klášterec i Jirkov souhlasí s tím, že pokud by se ČEZ rozhodl převést byty do jejich majetku, postaraly by se o prodej za obvyklou cenu," řekl ČTK autor petice Václav Kucharský.

ČEZ podle mluvčího Ladislava Kříže snaze nájemníků rozumí a chápe ji. "Nicméně zvolený postup prodeje jednoznačně plyne z platné legislativy. Nejde o žádné svévolné rozhodnutí vedení ČEZ s cílem spekulovat s byty a vydělat na úkor nájemníků, ale o jedinou právně průchodnou formu," řekl už dříve.

Připomněl, že zkušenosti se snahou prodat byty přímo nájemníkům firma získala před několika lety v Praze. "Prodej byl napadnut zejména s odvoláním na rozpor zvoleného postupu s povinností jednat s péčí řádného hospodáře, kterou musejí členové statutárních orgánů ČEZ respektovat a dodržovat. Následné právní rozbory nedoporučily dále takto postupovat," doplnil.

Určitou šanci na přehodnocení postoje firmy ale nájemníci získali. Dozorčí rada ČEZ totiž rozhodla, že navrhovaný způsob prodeje nechá přezkoumat. "Je to otevřená věc. Jednání může potvrdit navrhovaný způsob prodeje jako jedinou možnou variantu či návrh úplně změnit. S jeho výsledkem nájemníky seznámíme. Každopádně snahou bude vyjít jim v maximální možné míře vstříc," dodal mluvčí skupiny ČEZ pro severní Čechy Ota Schnepp.

Byty užívají většinou současní či bývalí pracovníci severočeských elektráren, řada z nich v důchodovém věku. Obávají se, aby domy s jejich byty nekoupily realitní kanceláře a nezačaly na Chomutovsko stěhovat neplatiče z bytů v Praze a okolí. Obrátili se proto i na poslance za Chomutovsko, kteří jim přislíbili pomoc.

V podobné situaci se ocitli před třemi lety i uživatelé asi 2200 takzvaných hornických bytů na Mostecku, Chomutovsku a Teplicku, které vlastnil státní podnik Doly a úpravny Komořany (DUK). DUK požadoval po nájemnících za byty tržní cenu. Po jejich protestech, peticích a demonstracích nakonec stát byty převedl bezúplatně na města a obce, jež je nabídla nájemníkům za stejnou cenu jako uživatelům obecních bytů.

Autor: ČTK
Zdroj: Infobanka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář