Jdi na obsah Jdi na menu
 


Deník Chomutovska

4. 10. 2008

 

 

Bude další demonstrace proti ČEZu

 

Chomutov - Před chomutovským Priorem budou zítra demonstrovat nájemníci, jejichž byty chce ČEZ prodat v aukci.

Autor:
Jan Rodling
14.08.2008

 

Nelíbí se jim, že byty, které ČEZ získal během privatizace, nedostanou přednostně. Chtějí je do osobního vlastnictví a za stejnou cenu jako lidé, kteří byty koupili od města.


Protesty svolává mluvčí nespokojených nájemníků Václav Kucharský.
„Po první demonstraci se ledy pohnuly, ale někteří říkají, že velká účast na ní byla náhodná,“ říká Kucharský a chce ukázat, že lidé příjdou znovu.
„Chci, aby přišlo co nejvíce lidí, tím ukážeme, že se s námi musí počítat,“ vyzývá k co největší účasti.

Protesty jsou připravovány do prostoru před obchodní dům. Před volbami jsou všechny veřejné prostory zamluveny politickými stranami, zábor v centru města Kucharskému přepustila komunistická strana. Akce začíná v půl čtvrté odpoledne.

ČEZ má na Chomutovsku na dva tisíce bytů, nyní se zvažuje případná změna prodeje

Obyvatelé bytů ČEZu mají ještě naději na změnu prodeje
Lovosice, Chomu­tovsko - Obyvatelé téměř dvou tisíc bytů, které patří společnosti ČEZ a které hodlá v krátké době prodat, mají ještě naději. Uvedl to poslanec za Ústecký kraj Jiří Paroubek (ČSSD) při pondělní návštěvě Lovosic.

Autor:
Michal Závada
„Během víkendu jsme jednali s vedením ČEZu a zdá se, že by se forma prodeje těchto bytů mohla změnit,“ informoval Jiří Paroubek.

 

Naprostá většina bytových jednotek se nachází na Chomutovsku, současný plán energetického gigantu počítá s odprodejem bytů nejvyšší nabídce a po celých vchodech. Bydlí v nich bývalí i současní zaměstnanci společnosti a ti považují takové jednání za zradu na zaměstnancích. Chtěli by byty odkoupit přednostně a za zbytkovou cenu, tak jako nájemníci z městských bytů.

ČEZ tvrdí, že prodej touto formou je podle zákona jediný možný. Bydlícím rozeslal návod, jak si založit družstvo a zúčastnit se prodeje.

Nájemníci v tom žádnou výhodu nevidí, podle nich je přeplatí každá investiční společnost.

Do „boje“ proti postupu ČEZu se pustila řada politiků, kromě Jiřího Paroubka také například Přemysl Rabas (SZ) a další. Obyvatelé dotčených bytů také rozjeli podpisovou akci za změnu formy prodeje. Pod petici se podepsalo přes sedmnáct set lidí.

„Manžel pracoval pro elektrárnu sedmnáct let a teď? Domy nejsou roky udržované, jsou po životnosti,“ svěřila se před časem Deníku Renata Eisová z Kadaně, která žije v jednom z bytů, jichž se prodej týká.

Dosavadní postup společnosti ČEZ byl však nekompromisní.

„Představa, že by se byty stávajícím nájemníkům převedly zadarmo či za takzvanou zůstatkovou cenu, je nesplnitelná. Jako řádní hospodáři musíme vždy vycházet z tržní ceny,“ konstatoval tiskový mluvčí ČEZu Ota Schnepp.

V Kadani protestovaly stovky nájemníků proti ČEZu

Kadaň -  Na čtvrteční kadaňskou demonstraci přišly stovky nájemníků nespokojených s prodejem bytů.

Autor:
Jan Rodling
Protestujícím lidem se nelíbí, že chce ČEZ prodat elektrárenské byty za tržní ceny. Chtěli by je odkoupit přednostně za zbytkovou cenu. Tvrdí, že pracovali pro elektrárnu dlouho a řádně platili nájem.

„Manžel pracoval pro elektrárnu sedmnáct let a teď? Domy nejsou roky udržované, jsou po životnosti,“ říká Renata Eisová z Kadaně, která v takovém bytě žije.

Nespokojení jsou i ostatní. „Chtěli jsem před lety byt koupit, řekli nám, že se nebudou prodávat. Pak přišla ta šokující zpráva,“ popisuje svoje překvapení další z demonstrujících Jana Čermáková, když informaci našla ve schránce.

Na setkání hovořil hlavní organizátor protestů Václav Kucharský. S průběhem protestů byl spokojen.

„Jsem přímo nadšen, že přišlo tolik lidí,“ říká Kucharský.

V projevu několikrát zopakoval, že s tolika lidmi už musí politici počítat. Dále se věnoval hlavně svým zkušenostem s jednáním politiků, se kterými se ohledně bytů setkal.V protestech chce dále pokračovat, chystá demonstraci v hlavním městě.

ČEZ získal paneláky během privatizace podobně jako města. Nyní je chce prodat, ale nájemníci nebudou mít možnost si je koupit přednostě a za zbytkovou cenu. Prodá je nejvyšší nabídce. To je to, proti čemu lidé protestují.

Elektrárenský gigant trvá na tom, že je to podle zákona jediná možnost. „Představa, že by se byty stávajícím nájemníkům převedly zadarmo či za takzvanou zůstatkovou cenu, je nesplnitelná. Jako řádní hospodáři musíme vždy vycházet z tržní ceny,“ uvedl tiskový mluvčí ČEZu Ota Schnepp.

Protesty se ale nájemníkům nejspíše zatím vyplácejí. Na žádost dvou členů dozorčí rady vedení společnosti postup při prodeji znovu posoudí. „Orgány společnosti se budou celou záležitostí zabývat tak, aby v maximální možné míře vyšly dotčeným lidem vstříc,“ uvedl Schnepp.

Co s byty bude, tak zatím není vůbec jisté. Bydlící by uvítali, kdyby je ČEZ převedl na obce a ty je pak rozprodaly nájemníkům za nižší ceny.

Tomuto řešení jsou nakloněni i všichni nejvyšší představitelé dotčených obcí, ČEZu zaslali dopisy v tomto duchu.

Prodej se týká téměř dvou tisíc bytů v Kadani, Klášterci nad Ohří, Chomutově a Jirkově.
 
Ke zprávě je přiložena také fotogalerie a videzáznam.

 
Rubrika: Chomutovský deník - Moje Chomutovsko
 

 Lidé z Chomutovska chtějí demonstrovat kvůli bytům ČEZu
Chomutovsko/ Lidé bydlící v bytech elektrárenské společnosti ČEZ se nechtějí smířit s jejich plánovaným prodejem. Chystají dokonce demonstrace.

Autor:
Jan Rodling
 
Jejich mluvčí a hlavní organizátor protestů Václav Kucharský bude pořádat veřejné demonstrace. „Budou ve městech, kterých se to týká, Kadani, Klášterci nad Ohří a v Chomutově,“ říká Kucharský. Protestovat by se mělo na náměstích, čas i místo se lidé dozvědí od svých domovníků. První sraz bude ve čtvrtek na Mírovém náměstí v Kadani v půl čtvrté odpoledne. Kucharský doufá, že přijde co nejvíce lidí. „Každý den mi někdo volá, píše, oslovují mě lidé na ulici. Chci, aby lidé přišli. Dělají to pro sebe,“ vysvětluje.

ČEZ trvá na jediné formě prodeje
ČEZ chce byty prodat nejvyšší nabídce a po celých vchodech. Bydlí v nich bývalí i současní zaměstnanci společnosti, ti považují takové jednání za zradu na zaměstnancích.
Chtěli by byty odkoupit přednostně a za zbytkovou cenu, tak jako nájemníci z městských bytů.
ČEZ tvrdí, že prodej touto formou je podle zákona jediný možný. Bydlícím rozeslal návod, jak si založit družstvo a zúčastnit se prodeje.
Nájemníci v tom žádnou výhodu nevidí, podle nich je přeplatí každá investiční společnost.

Ve hře jsou politici, úředníci i odboráři
Demonstrace, které by chtěl Kucharský časem uspořádat i v Praze, jsou dalším krokem v pokračujících protestech.
Už dříve byla vedení ČEZu předána petice. Byli osloveni i desítky poslanců. Nejen regionálních, ale i z ostatních krajů. Obyvatele podpořily i jednotlivé radnice, zaslaly ČEZu žádosti, ve kterých žádají o převod bytů do majetku měst.
Kucharský oslovuje mnoho institucí, kromě toho také odbory. „Jednal jsem se všemi předsedy elektrárenských odborů, a ti všichni přislíbili pomoc,“ popisuje.

Ombudsman lidem s byty nepomůže
V nedávné době se obrátil i na ombudsmana Otakara Motejla, který ale s problémy nájemníků nic dělat nebude.
„Zákon umožňuje ochránci veřejných práv působit k ochraně osob proti pochybením správních úřadů při výkonu státní správy. Není oprávněn jakkoli zasahovat do sféry soukromoprávní, kam patří i vztahy, související s vlastnictvím bytů,“ uvedla tisková mluvčí Motejlovy kanceláře Iva Hrazdílková.
Na Kucharského se pobrací nejen jeho příznivci. Podle jeho slov mu už někdo několikrát telefonicky vyhrožoval.
Rubrika: Chomutovský deník - Moje Chomutovsko
 

 

 Byty ČEZu projednává město i poslanci
Chomutovsko - Odpůrci prodeje elektrárenských bytů můžou slavit první malý úspěch. Přiměli politiky, aby se postavili za ně.

Autor:
Jan Rodling
 
 4.9.2008 18:51
Pomoc jim slíbili všichni poslanci chomutovského regionu. V úterý poslanec Zdeněk Maršíček zaslal interpelaci ministru obchodu a průmyslu Martinu Římanovi.

V ní ho žádá, aby se směna bytů uskutečnila přijatelnějším a důstojnějším způsobem. V textu pak předkládá důvody nájemníků, zmiňuje i petici zhruba sedmnácti set obyvatel.
„Po odpovědi ministra Římana bych podnikl další případné kroky,“ uvedl Maršíček.

Případ se dostal i na program mimořádného zastupitelstva města Chomutova. V pondělí tam vystoupil poslanec a zastupitel Jiří Polanský a zařadil bod do jednání.

Město pošle dopis

„Zastupitelstvo města projednalo situaci chomutovských občanů, kterých se prodej bytů ČEZ, a.s. týká. Zastupitelé uložili primátorce Ivaně Řápkové zaslat za město Chomutov představenstvu ČEZ a.s. nabídku na bezplatné převzetí bytů v katastru města Chomutova, které chce společnost prodat,“ informoval tiskový mluvčí města Tomáš Branda.

Pokrok vítají i bydlící v elektrárenských bytech. „Je to další krok v našem postupu, je to na dobré cestě,“ doufá Jan Savinec, který na problém s prodeji bytů dlouhodobě upozorňuje.

Podle něho je dobré, že je odkazováno na podobný mostecký případ, který skončil převodem bytů na město a posléze za výhodných cen na nájemníky.
Nájemníci bytů, které jsou v majetku energetické společnosti ČEZ, dlouhodobě protestují proti jejich prodeji. Firma je chce prodat po celých vchodech a nejvyšší nabídce. Bývalí i současní zaměstnanci ČEZu, kteří v bytech bydlí, to považují za neférové jednání. Chtějí na byty předkupní právo a sníženou cenu, tak jako ostatní bydlící v privatizovaných bytech.

ČEZ trvá na svém

ČEZ trvá na tom, že jimi nabízený způsob je z právního hlediska jediný možný.
Prodej se týká asi devatenácti set bytů v Chomutově, Kadani, Klášterci nad Ohří a Jirkově. Protestní petici podepsala drtivá většina jejich obyvatel.

Rubrika: Chomutovský deník - Moje Chomutovsko

 

 Poslanci vystoupí proti prodeji bytů
Chomutovsko - Podepisování protestní petice mezi nájemníky bylo ukončeno, má být předána generálnímu řediteli.

Autor:
Jan Rodling
 
 27.8.2008 9:08
Autor: DENÍK

ČEZ chystá prodat svoje byty nejlepší nabídce. Bydlí v nich jeho bývalí i současní zaměstnanci, kteří ale proti prodeji protestují.

Nelíbí se jim, že nedostanou šanci koupit byty přednostně a za nižší ceny, přestože ČEZ získal byty stejně jako obce, které je následně rozprodaly. Jsou naštvaní na to, jak se k nim jejich dlouholetý zaměstnavatel postavil. Prodej bytů chtějí zvrátit, obrátili se i na místní poslance.

Ti s názorem stěžovatelů souhlasí a podle svých slov se budou snažit najít cestu ke změně prodeje. „Lidé pro ČEZ léta pracovali, platili nájmy. Firma disponuje velkými prostředky, je to od ní minimálně nemorální,“ říká poslanec za KSČM Zdeněk Maršíček. Prodej se nezdá ani Přemyslu Rabasovi z vládní Strany zelených. „Nezdá se mi to správné, je to nefér vůči těm lidem,“ myslí si.

Opatrnější je člen nejsilnější strany v parlamentu Jiří Polanský. „Je to otázka přístupu ke starším lidem, kteří pro ČEZ pracovali. Právně je to nejspíš v pořádku, je to otázka politická,“ říká.
Bude se jednat, výsledek je nejasný
 
Každý z nich připravuje nějaké kroky. „Podám interpelaci na ministra průmyslu, stát je vlastníkem ČEZu. Podle odpovědi by se šlo dál, chtěl bych to zařadit jako bod jednání Poslanecké sněmovny,“ popisuje Maršíček. Interpelaci by měl vznést ještě v tomto týdnu. Tajemnější je poslanec Krákora. „Nějakou strategii mám, v září po skončení prázdnin budu jednat v parlamentu. Je otázka, jak to půjde, ČEZ je mocný,“říká.

S členy vlády a představiteli společnosti bude mluvit i Rabas. „Chci se zeptat, co je k tomu vedlo, když například v Mělníku je prodali přímo lidem. Chci vědět, jestli není nějaká jiná cesta,“ popisuje svůj postup.

Poslanec Polanský zatím nechce být konkrétní. „Měl jsem schůzku s panem Kucharským, dohodli jsme se na tom, že mi dodá podklady, pak budeme jednat o dalším,“ říká.

Václav Kucharský z Kadaně, který je autorem petice a oslovoval poslance, je s jejich přístupem spokojen. „Prvotní pocit je dobrý, slíbili pomoc, uvidíme časem,“ říká Kucharský, který nezastihl pouze poslance Krákoru. Petice je už stažena Petici už z oběhu stáhl a nyní ji chce předat generálnímu řediteli Martinu Romanovi. „Za čtrnáct dní je na ní 1 700 podpisů. Za každý byt se podepisoval jen jeden člověk. To je vysoké procento, prodávaných bytů jsou necelé dva tisíce, navíc jsou dovolené,“ říká. Podle něho jeden nájemník přijel podepsat skoro o půlnoci, aby to stihl.
Rubrika: Chomutovský deník - Moje Chomutovsko
 

Odpor nájemníků vůči prodejní taktice ČEZu sílí
Chomutovsko - Obyvatelé elektrárenských bytů, které chce ČEZ prodat nejvyšší nabídce, se bouří. Nelíbí se jim způsob prodeje. Společnost nebude byty svých bývalých a současných zaměstnanců prodávat přímo jim, ale po větších celcích a za tržní cenu. Týká se to téměř dvou tisíc bytů v Chomutově, Jirkově, Kadani a Klášterci nad Ohří.

Autor:
Jan Rodling
 
 16.8.2008 10:12 aktualizováno 17.8.2008 10:26
„ČEZ kašle na své zaměstnance“

Nájemníkům se nelíbí, že nemají šanci získat byty pro sebe. ČEZ nabízí, že se mohou zúčastnit dražby. Do schránek rozeslal rady, jak založit družstvo a byty se snažit získat.

To ale podle obyvatel není reálné. „I kdybychom založili družstvo, zaplatili všechny poplatky a vzali si úvěr, tak soutěž stejně prohrajeme, protože společnosti, které o byty mají zájem, nás vždycky přeplatí,“ říká Václav Kucharský z Kadaně, jeden z kritiků prodeje.

Bydlícím se nelíbí, jak se k nim jejich bývalý zaměstnavatel chce zachovat. „Je to výsměch zaměstnancům, ČEZ dal najevo, že na ně kašle,“ myslí si Jiří Fagoš z Klášterce nad Ohří, který rovněž ve firemním bytě bydlí. Kucharský upozorňuje, že v bytech žije hodně starších nebo zdravotně postižených lidí. „Nastěhovali se před pětatřiceti lety, elektrárně se kvůli bytu upisovali na deset let. V práci, kde bylo špatné prostředí, většina z nich nechala své zdraví,“ popisuje.

Petice už má stovky podpisů

Protesty lidí sílí, spojují své síly dohromady. O věci se dovídají další, a to i díky Deníku, který o prodeji několikrát informoval. V Kadani již několik měsíců koluje protestní petice, podepsaly ji stovky lidí. Nyní se rozšiřuje i do dalších měst.

„Chceme ji předat generálnímu řediteli. Prosazuji prodej bytů za zbytkovou cenu,“ říká autor petice Kucharský.

Kromě toho protestující osloví poslance za chomutovský region. „Některé jsme už oslovili, s dalšími budeme jednat,“ říká Jan Savinec z Chomutova, který Deník na prodej upozornil.

Lidé mají málo informací

Kucharský má výhrady i k malé informovanosti nájemníků.
„ČEZ se rozhodl ze dne naden. Mnoho lidí neví, o co jde, nikdo jim nic nevysvětlil. Nyní do schránek přišlo, jak založit družstvo. Papíry byly jen volně ve schránkách, lidé je považovali za reklamní letáky a někteří je vyhodili,“ tvrdí.

Starosti mu dělá i stav domů. „Jsou hodně staré, neudržované. Praskají mezi panely, okna vypádavají, nebytové prostory jsou nefunkční. Nic nového tu nebylo uděláno, problémy jsou s elektroinstalací i výtahy. Nájem platíme, ale nic uděláno nebylo,“ poznamenává Kucharský.
 
Seznam prodávaných bytů

Chomutov
Ulice: 17. listopadu, č.p.
4774–4777
Kamenná, č. p. 5118, 5119
Jirkovská, č.p. 5045–5048
Školní pěšina č.p. 5130,
5131
Borová, č. p. 5137–5140,
5156–5158
Dřínovská, č.p. 4741, 4742
Klášterec nad Ohří
Ulice: Topolová č.p. 577
17. listopadu, č. p. 489, 490
Školní, č.p. 511–516
Kadaň
Ulice: Sukova, č.p.
1609–1612, 1614–1617
Věžní, č.p. 1391, 1394
Koželužská, č.p. 1511,
1512, 1522
1. Máje, č.p. 1526–1531,
1544–1547
Na polesí, č.p. 1414–1417,
1435–1444, 1449–1464,
1469–1476
Jirkov
Čtyři objekty v ulicích
Červenohradecká a
Krušnohorská.
 Rubrika: Chomutovský deník - Moje Chomutovsko

 

 ČEZ přijal petici od nájemníků, ale způsob prodeje se nezmění
Chomutovsko - Firma tvrdí, že jí jiný způsob prodeje neumožňuje zákon. Obyvatelé se nevzdávají, oslovují politiky.

Autor:
Jan Rodling
Nájemníci bydlící v elektrárenských bytech odevzdali protestní petici nejvyššímu vedení elektrárenské společnosti. ČEZ způsob prodeje měnit nehodlá.

Obyvatelům téměř dvou tisíc bytů se nelíbí, že chce společnost jejich byty prodat po celých vchodech nejvyšší nabídce. Jedná se o bývalé i současné zaměstnance elektráren, kteří chování ČEZu považují za zradu. Byty chtějí odkoupit přednostně a za nižší cenu, tak jako obyvatelé stejným způsobem privatizovaných městských bytů.

Petici předal její autor Václav Kucharský. „Odevzdal jsem ji řediteli divize správy Ivanu Lapinovi, pod něhož prodej bytů spadá. Generální ředitel tam nebyl, ale petici mu předají v pondělí,“ popisuje.

ČEZ na petici odpověděl ještě včera (ve středu 27. srpna), zamítavě. „Zvolený postup jednoznačně plyne z platné legislativy. Jde o jedinou právně průchodnou formu,“ uvedl mluvčí ČEZu Ladislav Kříž s tím, že společnost nespekuluje s byty na úkor nájemníků, ale řídí se právním řádem. Kucharského odpověď nepřekvapila. „Zakládají si na tom, že jedou podle zákona. Ale jak je možné, že ten samý zákon nepoužili v Mělníku, kde to tak fungovalo?“ zajímá se.

Fakt, že petice neovlivnila situaci s byty, Kucharskému zase až tak nevadí. Chce se pokusit změnit legislativu. „Petice je základ pro to, abych ukázal poslancům, vládě i ČEZu, že to nejsem já sám, ale že jde o tisíce lidí,“ říká. „My neustoupíme, zákony se dají změnit,“ ujišťuje. Z toho důvodu chce vyzvat politiky, aby se do věci zapojili. Oslovil regionální poslance, všichni mu slíbili nějakou pomoc, buď formou interpelací na členy vlády nebo jednáním s politickými kolegy.

Kdyby nevyšla ani politická jednání, chce Kucharský využít i další možnosti, nevylučuje ani předání věci k soudům Evropské unie. Od jednání ho neodrazují ani zvýšené náklady na organizaci protestů. Podle jeho slov mu už někdo kvůli jeho aktivitě vyhrožoval. ČEZ nájemníkům rozesílal právní rady, jak založit družstvo a zúčastnit se řízení na prodej bytů. Nájemníci ale tvrdí, že proti bohatým investorům nemají šanci se prosadit a byty pro sebe koupit.
 
 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář