Jdi na obsah Jdi na menu
 


Důvěřujte svému mluvčímu !

27. 1. 2009

Ústecký kraj     Právo

 

ČSSD chce pomoci nájemníkům bytů ČEZ

 

Kvůli privatizaci za tržní cenu protestují už několik měsíců lidé z Kadaně, Chomutova, Jirkova a Klášterce

Právník ČSSD Ivan Přikryl v pondělí představil v Kadani nespokojeným nájemníkům zaměstnaneckých bytů ČEZ návod, jak může elektrárenská společnost snížit ceny prodávaných bytových jednotek a přitom neporušit zákon.
Kvůli privatizaci za tržní cenu protestují už několik měsíců nájemníci z Kadaně, Chomutova, Jirkova a Klášterce nad Ohří. „Hledal jsem shodu mezi požadavky ČEZ a lidí v jejich bytech. Myslím, že existuje možnost snížit cenu bytových jednotek, aniž by se akciová společnost vystavovala riziku, že na ni některý z jejích akcionářů podá žalobu pro porušení povinností dobrého hospodáře,“ uvedl Přikryl.
ČEZ totiž údajně nově nabídl cenu mezi třemi a šesti tisíci korunami. Podle Přikryla by však částku mohly dostat pod limitní hranici předpokládané náklady na opravy domů ve vlastnictví ČEZ. Jimi totiž elektrárenská společnost zdůvodňuje nezbytnost urychleného prodeje. „Pokud předpokládá, že by ještě letos musela investovat do údržby a oprav 200 miliónů a celkem pak kvůli evropské legislativě až 400 miliónů, mohou se ceny bytů snížit o předpokládané náklady. Ty totiž změnou vlastnických práv přejdou na nové majitele, tedy nájemníky,“ řekl Přikryl.
O kolik konkrétně by se částka snížila, zatím neuměl upřesnit. „Teprve dnes jsem dostal poslední podklady, musí se to spočítat,“ doplnil.
Nespokojení nájemníci reagují opatrně. „Nemůžeme říci, co je pro nás přijatelná částka, protože by se od ní určitě začala odvíjet nabídka,“ usoudil mluvčí nájemníků Václav Kucharský.
K nápadu se ještě musí vyjádřit ČEZ. Jednat s firmou bude předseda ČSSD Jiří Paroubek. „Snažíme se najít způsob, jak zajistit privatizaci za co nejnižší ceny. Můžeme se také pokusit vyjednat s ČEZ splátkový prodej,“ uvedl.
ČEZ už svoji nabídku jednou upravoval. Po protestech nájemníků vymyslel na konci roku nová pravidla. Od těch starých se liší jen tím, že nájemníci nebudou kupovat byty od ČEZ, ale od realitní kanceláře nebo developera, který koupí celý dům. „Byty jim budou nabídnuty za regulovanou cenu vycházející z ceny dosažené v nabídkovém řízení na prodej technologických celků,“ uvedl generální ředitel ČEZ Správa majetku Jan Kalina.
To v překladu znamená, že částka, za niž developer dům koupí, se rozdělí na bytové jednotky. Připočíst si nový vlastník domu smí jen 10 % na administrativní náklady. Za tržní cenu může prodávat pouze byty neobsazené, jednotky s dlužníky nebo domovy těch, co nebudou chtít koupit. Původně ČEZ nabídl svým zaměstnancům, aby se sami zúčastnili dražby domů. Ani s jednou variantou nájemníci nesouhlasí. Chtějí získat byty přímým prodejem za cenu v místě běžnou. V Chomutově se privatizuje po 600 korunách za metr, v Jirkově za 1000, v Kadani za 1600.

***

Nemůžeme říci, co je pro nás přijatelná částka, protože by se od ní určitě začala odvíjet nabídka Václav Kucharský, mluvčí nájemníků


Šárka Tonarová
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář