Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrozí nové Janovy ?

20. 11. 2008
Ústecký (Severní Čechy)
Hrozí vznik dalších Janovů?
velikost textu:
20. listopadu 2008 0:00
Nájemníci bytů firmy ČEZ se obávají, že ze sídlišť v Kadani, Jirkově a Chomutově se stanou ghetta
Kadaň, Litvínov - V kraji hrozí vznik minimálně tří dalších „Janovů“. Alespoň tak to vnímají někteří obyvatelé sídlišť v Kadani, Jirkově a Chomutově, kde vlastní byty elektrárenská společnost ČEZ. Obávají se přílivu takzvaně nepřizpůsobivých, tedy lidí, kteří nedodržují základní hygienické standardy, ruší noční klid a žijí bez práce a hlavně díky štědrému sociálního systému. Tak, jako se to stalo v Janově, který v pondělí chtěli dobýt extremisté parazitující na místních problémech.
ČEZ totiž chystá prodej svých starých paneláků v severních Čechách. A udělat to chce stejně jako kdysi litvínovská radnice s domy v Janově -získá je nejvyšší nabídka. „Bojím se toho, aby najednou problémy, které má Litvínov s Janovem, nenastaly v mnoha dalších městech na severu Čech. Klidně by se to mohlo stát, pokud byty nezískají současní nájemníci a starousedlíci, ale koupí si je nějaká realitka,“ upozornil Václav Kucharský, autor petice proti systému prodeje „elektrárenských“ bytů.
Kdo získá byty?
„Jestliže někdo domy získá, může je využít jako náhradní bydlení pro lidi, které tak může dostat z lukrativních bytů jinde v Česku. To se nesmí stát, také proto se tolik snažíme, aby ČEZ prodal byty přednostně lidem, kteří tam nyní bydlí,“ dodal.
ČEZ se rozhodl byty, které v kraji získal v 90. letech při přerozdělování státního majetku, prodat v nabídkovém řízení a vždy jako celé domy. Domy si mohou koupit i nájemníci, musí ale vytvořit společenství, která pak požádají o úvěry banku. Nabídnout tak budou moci nejspíš jen odhadní cenu nemovitostí.
Vedení společnosti si možný problém uvědomuje. Už prý projednalo nový způsob prodeje bytů. „Naším cílem není prodat byty někomu, kdo by vystěhoval stávající řádně platící nájemníky. Je navržený nový způsob prodeje, který je dostatečně sociální,“ sdělil Ota Schnepp, mluvčí ČEZ pro severní Čechy.
Litvínovská radnice chce trestat nepřizpůsobivé Po pondělních bojích radikálů s policií u čtvrti Janov se představitelé Litvínova rozhodli svolat jednání s majiteli domů v sídlišti. Chtějí se spolu s nimi rázně postavit lidem, kteří ruší sousedské vztahy, dělají hluk a nepořádek a znepříjemňují život ostatním. Právě tyto nesváry jsou jednou z příčin problémů v Janově a radikalizace obyvatel proti místním Romům. Právě nově přistěhovalí nepřizpůsobiví, z nichž je většina Romů, jsou totiž pro ostatní obyvatele zdrojem mnoha konfliktů a nesvárů. „Společně vytvoříme systém, jak postihovat ty, kteří svým chováním trvale narušují běžné soužití a sousedské vztahy,“ věří starosta Milan Šťovíček.
„Budeme k tomu ale potřebovat i legislativní pomoc. Není totiž možné, aby se přestupky došetřovaly týdny a měsíce, ale aby se daly řešit okamžitě a operativně,“ upozornil.
Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy
Autor:
  • ONDŘEJ ČERNÝ
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář