Jdi na obsah Jdi na menu
 


Litomericko24

7. 10. 2008
Proti prodeji bytů ČEZu bojují peticí
07.10.2008 | 11:27 | Aktuálně - zpravodajství | Jan Dostal / Tomáš Prchal
Jiří Paroubek přislíbil pomoc nájemníkům. Na snímku s Václavem Kucharským, autorem petice.
Jiří Paroubek přislíbil pomoc nájemníkům. Na snímku s Václavem Kucharským, autorem petice.
LOVOSICE
Předseda ČSSD a poslanec za Ústecký kraj Jiří Paroubek v rámci tiskové konference v Lovosicích podpořil úsilí občanů, kteří i díky petici protestují proti prodeji svých bytů v Chomutově, Jirkově, Klášterci nad Ohří a Kadani, jež patří společnosti ČEZ. Ta je totiž podle nich míní nabídnout tomu, kdo předloží nejvyšší nabídku a té nemohou obyvatelé paneláků v neutěšeném technickém stavu konkurovat.

Tiskové konference se zúčastnil také hlavní iniciátor protestu a petice proti postupu ČEZU Václav Kucharský. "Navrhujeme, abychom koupili byty za zůstatkovou cenu. Případně aby se byty převedly na města a ta nám je pak prodají. ČEZ je dostal zadarmo, tak nevidím důvod, proč by to nemohl dál zadarmo převést na města. Starosty jsem oslovil a ti už s ČEZem jednají. Myslím si, že společnými silami by se to nakonec mohlo podařit." Václav Kucharský se snažil jednat se všemi politickými stranami a nakonec také s ČSSD, která se jako jediná snaží nájemníkům pomoci.

„O tyto někdejší stabilizační byty, kterých je na dva tisíce, se desítky let nikdo prakticky nestaral a tomu i odpovídá jejich dnešní stav. Sdílím obavy nájemníků, kteří se obávají vykoupení bytů a jejich přidělení sociálně slabým občanům, například z Prahy a okolí, jako se tomu již stalo v jiných městech na severu Čech,“ popsal problém Jiří Paroubek a dodal: "Jako poslanec za Ústecký kraj jsem se obrátil na vedení společnosti ČEZ. Jednal jsem s panem generálním ředitelem Romanem a došli jsme ke společnému názoru, že ČEZ bude hledat cestu, aby se byty prodaly za podmínek, které jsou přijatelné pro současné nájemníky a zároveň odpovídaly zákonodárství EU."

Předseda ústecké krajské ČSSD Petr Benda pokládá za logické, že by elektrárenské byty měly být nabídnuty nájemníkům za ceny, za které se privatizují městské byty v okolních městech. „Nejde tedy o částku tržní, ale sumu, která odpovídá stáří bytů a stavu domů. Podle našich informací jsou v bytech ve špatném technickém stavu například elektroinstalace, rozvody vody či okna. Domy také potřebují kromě nákladných oprav třeba i zateplení,“ připomněl Petr Benda.

Skutečnost, že nespokojení majitelé bytů zaslali vedení společnosti ČEZ petici, považují sociální demokraté za legitimní způsob odporu. „Ti lidé, kteří by podle mého názoru měli dostat přednostní nabídku na odkup bytů, nechali v elektrárnách nejlepší roky svého života, někteří z nich při těžké práci přišli i o zdraví. A nyní jim hrozí, že přijdou o střechu nad hlavou. Dražba těchto bytů a navíc po celých domech, to je pro nás nepřijatelné. Je také zřejmé, že petici, již podepsala většina nájemníků těchto bytů, nelze ignorovat,“ zdůraznil Jiří Paroubek.

Petr Benda připomněl, že v bytech žijí stovky seniorů nebo i zdravotně postižení lidé. Ti také často nemají podle svých slov o zamýšleném prodeji bytů dostatek informací. "Myslím si, že to ČEZ na lidi zkouší. Pokud v bytech bydlí tak dlouho a jsou starší, tak by se neměly byty prodávat za podmínek, které teď ČEZ navrhl. Osobně se domnívám, že pokud se to zmedializuje, tak od toho ČEZ ustoupí," vidí řešení krajská zastupitelka Jana Ryšánková.

"Lidé u nás za mnou jdou a určitě poukážu na to, kdo se nám snaží pomoci. Jestli si ČEZ myslí, že jsme ovce nebo hlupáci, tak to určitě nejsme. Každý se mohl do Kadaně přijet podívat na jednu z demostrací a určitě nebude poslední," upozornil Kucharský na spojitost s nadcházejícími krajskými volbami.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář