Jdi na obsah Jdi na menu
 


Navrhneme ČEZu snížit ceny

5. 2. 2009
Paroubek:
Navrhneme ČEZu snížit ceny

 

Nástup 5.2.09

KADAŇ (r) -- Sociální demokraté navrhnou elektrárenské společnosti ČEZ, která chystá prodej bytů ze svého majetku, aby do prodejní ceny zahrnula i jejich zanedbanost. Cena bytů by tak klesla. Nájemníkům to slíbili předseda strany Jiří Paroubek a její krajský šéf Petr Benda na setkání, které proběhlo minulý týden v Kadani.
ČEZ chtějí domy prodat ve veřejné soutěži realitní kanceláři, která by se dopředu zavázala, že byty v nich nabídne nájemníkům nejvýše o deset procent dráž. To se uživatelům nelíbí, protože cena bytů by podle nich několikanásobně převýšila ceny, za které bytové jednotky jejich nájemníkům prodávala jednotlivá města na Chomutovsku.
ČSSD chce proto navrhnout jiný scénář a dojednat méně majetným lidem i případný splátkový kalendář. Kam až by cena bytů mohla klesnout, pokud by ČEZ od prodejní ceny domů odečetly jejich zanedbanost, chtějí sociální demokraté zjisti za pomoci znaleckých posudků. Náklady na jejich vypracování se pohybují v desítkách tisíc korun. "ČSSD tuto čátku nájemníkům zaplatí," řekl na setkání s nájemníky Jiří Paroubek.
ČEZ nabízejí zhruba 1 900 bytů v Chomutově, Kadani, Klášterci nad Ohří a Jirkově. Užívají je většinou současní či bývalí pracovníci elektráren, z nichž řada je už v důchodovém věku. Obávají se toho, aby domy s jejich byty nekoupily realitní kanceláře a nezačaly na Chomutovsko stěhovat neplatiče z bytů v Praze a okolí.
ČEZ prodej za tržní ceny opakovaně obhajují tím, že mají odpovědnost vůči svým akcionářům a podle zákona se nemohou svého majetku zbavovat pod cenou.