Jdi na obsah Jdi na menu
 


Právo

4. 10. 2008

 

07.10.2008 - (koc, ton) - Zpravodajství - str. 07
ČSSD podporuje nájemníky bytů ČEZ
 
Sociální demokracie podporuje snahu nájemníků v domech společnosti ČEZ o změnu způsobu prodeje jejich domovů.
Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka mají tito lidé morální právo na koupi bytů za cenu, která odpovídá stavu panelových objektů. „Ti lidé odevzdali firmě nejlepší roky svého života a často přišli i o zdraví. Nyní by měli mít možnost koupit si někdejší stabilizační byty za cenu, která je v místě obvyklá, a nikoli v dražbě, jak navrhl ČEZ,“ uvedl včera šéf ČSSD na tiskové konferenci v Lovosicích.
Proti způsobu prodeje a cenám protestují nájemníci bytů ČEZ už od léta. Zatím dosáhli jen dílčího úspěchu. Dozorčí rada společnosti na návrh dvou svých členů rozhodla, že se bude znovu zabývat způsobem prodeje.

 

 

 

28.08.2008 - Šárka Tonarová - Severní Čechy - str. 10

Nájemníci bytů ČEZ chtějí jejich levnější odkup
 
Petici se sedmnácti stovkami podpisů nájemníků severočeských bytů ve vlastnictví ČEZ předal ve středu elektrárenské společnosti její autor Václav Kucharský.
Spolu s dalšími uživateli někdejších stabilizačních bytů ČEZ z Chomutova, Klášterce nad Ohří a Kadaně protestují proti cenám bytů i způsobu, jakým se mohou stát jejich vlastníky.
ČEZ totiž svým zaměstnancům byty neprodá za symbolické peníze a dokonce ani nedostanou přednostní nabídku. Střechu nad hlavou si musí koupit v dražbě, a to ještě po celých domech. „To se může vyšplhat na statisíce za bytovou jednotku. A ještě nás přeplatí realitky, které v tom umí chodit,“ shodují se rozzlobení uživatelé bytů ČEZ.
Elektrárenská společnost však tvrdí, že individuální prodej nebo přednostní nabídka uživatelům je v rozporu se zákonem a petice na tom nic nezmění.
„ČEZ snaze nájemníků naprosto rozumí a chápe ji. Nicméně zvolený postup jednoznačně plyne z platné legislativy. Nejde o žádné svévolné rozhodnutí vedení ČEZ s cílem spekulovat s byty a vydělat na úkor nájemníků, ale jde o jedinou právně průchodnou formu,“ tvrdí mluvčí firmy Ladislav Kříž. S přímým prodejem jednotlivým nájemníkům podle něj firma narazila v Praze.
„Způsob prodeje byl zpochybněn, zejména s odvoláním na rozpor zvoleného postupu s povinností jednat s péčí řádného hospodáře,“ hájí postoj společnosti. Dokonce tvrdí, že se firma nájemníkům snaží situaci usnadnit. A to tím, že jim poskytla informace, například jak založit družstvo nebo společenství vlastníků, aby se mohli zúčastnit nabídkového řízení.
Nájemníci však byty dražit nechtějí. Pro společnost pracovali, a tak se domnívají, že by jim je měla prodat za slušné peníze. Poukazují na podobnou situaci, která se v šesti městech Ústeckého kraje vyřešila ke spokojenosti nájemníků. O levný prodej usilovali uživatelé 2200 hornických bytů.
Stát jejich domovy zadarmo převedl do majetku měst, která je pak prodávala za cenu od 500 do 600 korun za metr čtvereční plochy. „Bylo to správné rozhodnutí. Před revolucí byly všechny byty státní, tak proč by se teď měly dělat rozdíly v cenách. My přeci nemohli ovlivnit, jestli zrovna náš byt převedou na město nebo ne,“ usoudila tehdy například Věra Bagitová z Jirkova.
Rozdíl mezi cenou městského a státního bytů nebyl zanedbatelný. Například za čtyřpokojový byt o ploše 83 metry čtvereční by nájemník zaplatil státní firmě Doly a úpravny Komořany 174 300 korun, zatímco při městské privatizaci ho bude stát 49 800. V Litvínově cena stejného bytu spadla dokonce jen na 41 500.
Jenže energetici zřejmě na rozdíl od horníků neuspějí. Jejich byty totiž vlastní akciová společnost. Přestože v ní má stát majoritní podíl, musí se firma chovat jako „dobrý hospodář“, tedy neprodávat majetek pod cenou. V případě státního podniku DUK byla situace snazší.

Regionální mutace| Právo - Ústecký kraj
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář