Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prodej bytů ČEZ - města se obávají - nových Janovů

22. 12. 2008
Prodej bytů ČEZ: města se obávají "nových Janovů"
Chomutovsko/ Vedení ČEZ schválilo způsob prodeje elektrárenských bytů. Společnost je chce prodávat za tržní ceny.

22.12.2008
Václav Kucharský, hlavní strůjce protestů,  proti způsobu prodeje bytů.
 
Nájemníci jsou silně proti. „Snaží se jen zbavit odpovědnosti a problematiky s nájemníky, kteří jednotně nesouhlasí s touto variantou prodeje,“ říká Václav Kucharský, zástupce dotčených nájemníků.
Elektrárenský gigant má v úmyslu prodat byty po technologických celcích a nejvyšší nabídce. Nový majitel bude muset nabídnout byt k odkupu nájemníkům, ovšem za cenu odvozenou od kupní částky. Fakticky tedy budou byty prodávány za tržní cenu.
Kucharský se obává spekulací s byty. „Pokud to ti lidi do tří měsíců nekoupí, pak majitel může byt prodat někomu dalšímu. Ten hned zvedne nájem, a protože tam bydlí hodně nemajetných, nezbyde jim než své domovy opustit,“ líčí krizový scénář Kucharský.
K jeho obavám se připojuje i vedení dotčených měst. Bojí se vzniku nových ghett a podobných problémů jako v Janově či Chanově. „Varianta, kterou navrhlo vedení ČEZu je nešťastná a spíše nahrává tomu, že obyvatelé budou z domů vystěhováni a do bytů budou nastěhováni lidé z jiných měst,“ vyjádřil svůj názor například chomutovský náměstek Jan Řehák.
Způsob prodeje se nelíbí ani starostovi Kadaně Jiřímu Kulhánkovi, společně s dalšími odeslal dopis ČEZ, kde právě před takovou možností varují.
V některých bytech žijí lidé, kteří dluží za nájem. Jejich vystěhování je podle zákona snazší, s bytem pak nový majitel může naložit podle svého.
ČEZ se brání tím, že mu zákon nic jiného neumožňuje. Chce oslovit renomované firmy, ovšem po prodeji už do obsazení bytů mluvit nemůže.
Zástupce nájemníků Kucharský se nevzdává. „Lidé za mnou chodí, panuje mezi nimi obrovská nejistota. Stále apeluji na poslance a další politiky, ať nenechají své voliče ve štychu,“ popisuje Kucharský.
V lednu také plánuje další demonstraci, tentokrát v Praze.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rada

(Prokop1313, 19. 7. 2010 2:39)

Pokud mohu, nejlepší volbou je dle mého firma http://www.hotovedomy.cz/ já sám jsem se zařídil u nich a jsem naprosto spokojen!