Jdi na obsah Jdi na menu
 


Václav Kucharský: Pomoc uvítáme od každého

12. 2. 2009

Dojmy ze setkání na téma prodeje bytů z majetku Skupiny ČEZ

Václav Kucharský:

"Pomoc uvítáme od každého"

 

Nástup 12.2.09

Na výzvu týdeníku Nástup se pokusím v následujících řádcích popsat, jaký mám pocit z jednání se zástupci ČSSD Jiří Paroubkem, Petrem Bendou a dalšími, které proběhlo 26. ledna v kulturním zařízení Střelnice v Kadani a jehož tématem byl prodej bytů z majetku Skupiny ČEZ.
Musím konstatovat, že průběh celého setkání se vyvíjel v souladu s mým očekáváním a podle reakce přítomných občanů i s jejich očekáváním. Před samotným jednáním probíhala tisková konference za účasti médií. Na tuto tiskovku se nedostavili, přestože byli pozváni, zástupci TV Nova a TV Prima. Ani se nedivím, když se zase tak moc neděje. Vždyť půl roku jde jenom o tisíce občanů, kteří bojují s ČEZem a vládou ČR o své domovy. Protože jde o boj sto kilometrů od Prahy (státu ve státě), tak to nikoho v hlavním městě přece nezajímá. Jó, to kdyby někdo z parlamentu neměl třeba kde zaparkovat své vozidlo, tak to by byl jiný zájem a jejich reportáže by byly jistě zařazeny do hlavního vysílacího času.
Vstřícná byla jen ČSSD
Ještě jednou děkuji všem občanům za obrovskou účast na jednání. Lidé obsadili 380 míst k sezení, zhruba tři stovky občanů zaplnily volné prostory kolem sedících, další lidé stáli v přísálí a na přístupovém schodišti. Také balkón byl plně obsazen a někteří občané, jak jsem se dozvěděl později, odešli zklamaně domů, protože se nedostali do prostor zaplněné budovy, v níž jednání probíhalo. Na mou výzvu o pomoc směrovanou všem politickým stranám, poslaneckým klubům, vedoucímu úřadu vlády, ministru Římanovi (ODS), premiéru Topolánkovi (ODS) a dalším jsem dostal vstřícnou odpověď jen od pánů z ČSSD. Při dvou sezeních s Paroubkem a Bendou jsem také kontaktoval právníka Ivana Přikryla (ČSSD). Na mou žádost všichni přislíbili, že se nebrání přímému kontaktu s občany. Vzal jsem je takzvaně za slovo a zorganizoval toto jednání, na které jsem pozval i starosty měst a zástupce ČEZu. Dále byly pozvány další osobnosti veřejného dění. Omluvili se pouze primátorka Ivana Řápková (ODS) a ředitel divize Správa ČEZ Ivan Lapin, kteří již v té době měli domluvena jednání jinde. Přítomen z pozvaných byl pouze starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).
Zaplatí autobusy, poskytnou experta
Pánové z ČSSD přesvědčili občany o vážně míněné pomoci, kterou nám veřejně přislíbili pro jednání s ČEZem i vládou. Protože vše zařizuji a financuji z vlastních prostředků, já i přítomní jsme přivítali nabídku ze strany ČSSD, že zaplatí autobusy, které budeme jistě potřebovat na cestu do Prahy, kde chceme demonstrovat a poukázat na ty, kteří nám nechtějí pomoci, i když jsou za to placeni z našich daní.
Jen tak pro zajímavost -- autobusy mi přislíbili také před nějakým časem všichni čtyři předsedové odborů s tím, že tuto žádost musí nejdřív projednat se svými závodními výbory. Na dotaz, zda nám autobus do Prahy na demonstraci zaplatí, mi odpověděli předsedové na ETU I -- ano, autobus pro lidi zaplatíme, ale máme jednu podmínku. Musíš se zaručit, že ho minimálně ze dvou třetin zaplníš lidmi. Když to nedokážeš, tak si ho potom zaplatíš sám. Tento nesmysl jsem odmítl, nejsem věštec, abych věděl, kolik lidí zrovna do jejich autobusu nastoupí. Na ETU II autobus bez problémů odsouhlasili a zaplatí, na EPRU I se zatím rozhodli, že nemají důvod autobus odborářům platit, tak že nezaplatí. Na EPRU II jsem nezastihl předsedu, a tak stanovisko neznám. Z neověřených zdrojů však vím, že závodní výbor prý nemá problémy s tím, aby nám autobus zaplatil.
Dále nám ČSSD přislíbila poradenskou pomoc přes experta na bytovou politiku Ivana Přikryla, s nímž jsem v kontaktu. Mimo jiné jsem požádal přítomné pány Paroubka a Bendu o možnost financování důležitého znaleckého posudku, který pro nás nájemníky chci nechat zpracovat. Posudek bude stát mezi deseti až dvaceti tisíci korunami. Ani této platbě se ČSSD nebrání. Poslanec Jaroslav Krákora (ČSSD) osobně promluví o našem problému s premiérem Topolánkem. Zatím nám představitelé ČSSD neslibovali nic, co by nemohli splnit.
Politické zviditelňování? Proč ne?
Někdo by mohl poukazovat na to, že se politické strany takto zviditelňují. Já odpovídám, ať se všechny strany zviditelňují, pokud nám tím pomáhají. Všechny mají stejné podmínky, tak jen ať je v náš prospěch využijí. Čím dříve to začnou dělat, tím lépe pro nás. Ať si strany koláč popularity rozdělí podle toho, jak nám která pomůže. Nedám se od nikoho, ani od žádné strany ovlivňovat a ani si nenechám nic přikazovat.
Je samozřejmostí, že nebudu čekat na pomoc pouze ze strany ČSSD. Sám budu i nadále jednat za všechny nájemníky bytů od společnosti ČEZ tam, kde uznám za vhodné a kde mi pomoc bude přislíbena. Důkazem toho je jednání, které jsem měl dne 2. února s poslancem Jiřím Polanským (ODS), dále mám domluvenu schůzku se zástupci KSČM a 6. února jedu do Prahy na schůzku, kterou jsem si domluvil s generálním ředitelem ČEZ Martinem Romanem a kterou považuji za první vstřícný krok ze strany ČEZu. Je ovšem také možné, že nenajdeme společný jazyk a o to dříve budu stát s nájemníky bytů v Praze a požadovat naše práva na vládě a ČEZu. Lidé mi dali důvěru a já jim to snad se ctí vrátím. Václav Kucharský, Kadaň (Mezititulky redakce)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář