Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čtvrtina všech škodlivin vylétne ze severu

9. 12. 2008
09.12.2008 - Severní Čechy
Čtvrtina všech škodlivin vylétne ze severu
 
Ústí nad Labem - Obyvatelům Ústeckého kraje padá na hlavy a do plic více než čtvrtina všech rakovinotvorných škodlivin, které se dostanou do vzduchu v České republice. Množství oxidů síry a dusíku navíc v ovzduší narůstá. Snížit se je zřejmě nepodaří ani nařízením samosprávy. Od roku 2010 má platit takzvaný emisní strop, který je doporučením krajského úřadu. Už nyní je však jisté, že půjde spíše o zbytečné číslo. Znečištění ovzduší oxidem siřičitým a oxidy dusíku se totiž zvyšuje a strop přesahuje. Jen emisí oxidu siřičitého loni oproti roku 2006 přibylo o více než šest procent.

Čísla vyplývají z ročenky životního prostředí Ústeckého kraje. Podle statistik dosáhly emise oxidu siřičitého v loňském roce 76 100 tun, což je o 4 500 tun více než v předchozím roce. U oxidů dusíku to bylo 69 600 tun, což byl meziročně pokles o 800 tun. Doporučený krajský strop emisí je u první škodliviny 70 100 tun za rok a u oxidů dusíku 66 500 tun. Krajská mezní hranice u oxidu siřičitého je více než čtvrtinou celorepublikového stropu a u oxidu dusíku 23,3 procenta. Přitom kraj zabírá zhruba sedm procent území Česka.

Hejtmančin náměstek Arno Fišera, který má životní prostředí na starosti, uvádí, že o neplnění limitů u obou druhů znečištění velmi dobře ví. „Ale kraj s tím nemůže téměř nic dělat, protože české zákony stanovují hodnoty, do kterých se musejí jednotliví znečišťovatelé vejít. Tyto limity zdroje znečištění plní, ale ani to prý nezaručuje, aby byly plněné doporučené krajské emisní stropy,“ říká. Jediné, co kraj podle něj může dělat, je co nejpřísněji postupovat při takzvaném procesu EIA, tedy při posuzování nových projektů, které by mohly množství emisí zvýšit.
Podle Jarmily Krebsové z ministerstva životního prostředí jsou krajské emisní stropy pouze doporučené, mezinárodně závazný je pro Česko jen národní emisní strop.

Čtvrtina škodlivin vylétne od nás

„Hodnoty národního emisního stropu k roku 2010 nejsou v současné době překročeny a ani nárůst emisí v Ústeckém kraji nepovede k jejich překročení,“ uvedla. Přeloženo: znečišťovatelé v kraji mohou ještě přidat, protože republikové tabulky to umožňují.

Největším producentem znečišťujících látek v Ústeckém kraji jsou hnědouhelné elektrárny, problematický je hlavně zdroj v Prunéřově. Mluvčí společnosti ČEZ Soňa Hendrychová uvádí, že elektrárny byly zmodernizovány a emise popílku oproti roku 1992 klesly o 95 procent, oxidu siřičitého o 93 procent a oxidů dusíku o 52 procent. ČEZ chce v příštích letech vyřadit neefektivní bloky z provozu a postavit několik nových, které budou účinnější, a sníží tak emise škodlivin. Objem emisí oxidu siřičitého a oxidů dusíku prý ještě klesne.

Fišera upozornil na to, že ani tyto plány ČEZ nemusí přinést zlepšení, protože například nahrazení hnědouhelných elektráren plynovými sice přinese snížení emisí oxidu siřičitého, ale elektrárny budou produkovat škodliviny jiné, například oxidy dusíku. To je jeden z argumentů odpůrců paroplynové elektrárny v Ústí nad Labem, o jejíž výstavbě nyní elektrárenská společnost uvažuje. Proti paroplynové elektrárně však protestuje řada obyvatel Ústí. Minulý týden předali organizátoři odporu radnici petici se sedmi tisíci podpisy. Zda ČEZ bude chtít opravdu u Ústí stavět, bude jasné během jednoho až dvou týdnů.

 Emise v kraji
Oxid siřičitý (tuny/rok)
2005 72 100
2006 71 600
2007 76 100
Krajský emisní strop 70 100
Oxidy dusíku (tuny/rok)
2005 69 200
2006 70 400
2007 69 600
Strop 66 500
Zdroj: Ročenka životního prostředí ÚK

Skládka popela a komíny u prunéřovské elektrárny. ČEZ tvrdí, že zdroj znečištění zmodernizuje.


Mladá fronta DNES